Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba domácího mýdla

Výroba čirého mýdla
 

Co je potřeba: 

  • mýdlová hmota
  • umělohmotné či silikonové formičky
  • nádoba na rozehřání mýdla
  • špachtle
  • sporák nebo mikrovlnná trouba
  • lednice

Nejprve musíme tedy mýdlovou hmotu rozehřát ve vodní lázni, ideální teplota je tak 60°C. Já používám kastrůlek a mám ho i na odlévání svíček. Koupila jsem ho v domácích potřebách. Výhodou kastrůlku je, že má i zobáček na nalévání. Jinak se dá použít i malá varná konvice. ale tu musíte dát do vodní lázně. Ne přímo na oheň. Také se dá mýdlo rozehřát v mikrovlnné troubě, ale to jsem nezkoušela, radši rozpouštím na sporáku. Rozehříváme pomalu tak aby se mýdlo nevařilo. Při rozehřívání je tedy možné přidat vonnou esenci nebo nějakou zvolenou barvičku. Já použila modré mýdlo a prodávají je i navoněné, takže jsem ani barvivo ani esenci nepotřebovala.

 

Pokud budeme chtít:


Barvené mýdlo

do rozehřáté mýdlové hmoty přidáme dle požadovaného odstínu speciální barvu do mýdla a mícháme.


 

Voňavé mýdlo
 

do 100g rozehřáté mýdlové hmoty přidáváme 1 až 3 kapky esenciálního (éterického) oleje.

Pokud budete přidávat přírodní produkty, potom je třeba mýdlo zakonzervovat kyselinou benzoovou, která se dá sehnat v drogerii nebo v lékárně. Můžeme použít i přípravky ke konzervaci ovoce a zeleniny na bázi kyseliny sorbové.


 

Peelingové kokosové mýdlo

150gr mýdla, 10gr mletého kokosu, esence a konzervant (pár kapek).


 

Ovocné

150gr mýdla, 20gr rozmixovaného ovoce (jahody, maliny, rybíz apod.), barvivo a esence dle barvy a vůně ovoce, pár kapek kyseliny benzoové.


 

Medové mýdlo

150gr mýdla, 50gr medu, 20gr olivového oleje, konzervant.


 

Bylinkové mýdlo

150gr mýdla, 10g drcených bylinek, barvivo

Když je mýdlo kompletně rozpuštěné (stačí teplota do 60°C.), vlijeme ji do vhodné silikonové nebo umělohmotné formy a necháme vychladnout.

Po prvním vychladnutí je možné strčit do lednice a nechat pořádně ztuhnout. Ale není to nutné. Po úplném ztuhnutí stačí z formy opatrně vyklepnout a mýdlo je na světě.

Cena mýdlové hmota caa 500g/152Kč
Silikonové formy přímo na svíčky od 99Kč a výše, lze ale např. použít i krabičku od másla. Lodička odlitá na obr. váží 40g, takže se dá odlít poměrně dost mýdel.


Odlité mýdlo může být vhodným dárkem, který je poměrně nenáročný na zhotovení.Stačí si jen sehnat mýdlovou hmotu, která je běžně ke koupi na internetu, konkrétně v obchůdku, který je zaměřen na kreativní tvorbu. Lze koupit čirou, matnou nebo již barevnou mýdlovou hmotu. Záleží jen pro kterou se rozhodnete. Zároveň existují barviva do mýdlové hmoty a vonné esence (já použila i vonné esence do aromalamp). Také se do mýdla dají zalévat různé předměty. Např. bylinky nebo sušené kytky. Záleží jen na kreativitě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super receptíky

(giannag, 24. 2. 2012 13:43)

Ahojky, jestli mohu doporučit, skvělé mýdlové hmoty a barvy mají na kutilov.cz a mají fatk super ceny. Nakupuji tam pravidelně a jsem moc spokojená a mají tam spoustu dalších věciček pro tvoření :-)

Fajnee

(Janča ... :), 9. 12. 2011 17:28)

Ahoj. Máš pěknej blog Pár úprav by neuškodilo, ale je to tu fajn.Asi sem budu chodit častějc...Pa Janča

Re: Fajnee

(nikisiki, 25. 12. 2011 8:18)

Je strašně děkujíí... :)